- De Europese Unie probeert vaart te maken met de levering van munitie aan Oekraïne.
- Inmiddels zou twee derde van de eerste lading munitie die is toegezegd, zijn geleverd.
- Oekraïne zit onder meer te springen om granaten voor de artillerie in de strijd tegen Russische troepen.
- Lees ook: Westen houdt rekening met extreme reactie Poetin bij tegenoffensief van Oekraïne
Eerder deze maand lekten strategische documenten over de oorlog in Oekraïne uit, waarin onder meer werd gesuggereerd dat Oekraïne eind mei geen munitie meer zou hebben voor de luchtafweer tegen Russische aanvallen. Intussen lijkt het erop of de Europese Unie hard z’n best doet om Oekraïne zo snel mogelijk van zoveel mogelijk munitie te voorzien.
Twee derde van de eerste munitie die de Europese Unie Oekraïne heeft beloofd is geleverd, zeu EU-buitenlandchef Josep Borrell vrijdag. Het gaat vooral om de granaten voor zwaar geschut waar Oekraïne om zit te springen. “De EU doet er alles aan om te leveren, en wel snel”, bezwoer Borrell.
De EU-landen hebben Oekraïne toegezegd voor 1 miljard euro aan munitie te leveren die ze nog op voorraad hebben. Die zou er sneller kunnen zijn dan wapentuig dat nog moet worden gekocht. Oekraïne zou in de praktijk kunnen rekenen op munitie voor bijna het dubbele bedrag, omdat de lidstaten volgens afspraak meer leveren dan de EU vergoedt.
“Sinds 9 februari is meer dan 66 procent van de eerste 1 miljard euro geleverd”, twittert Borrell. En “het werk aan gezamenlijke inkoop gaat door”, verzekerde hij over een tweede beloofde partij munitie. Over die vracht, die gezamenlijk door de EU-landen zou moeten worden aangekocht, groeit juist het ongeduld. Frankrijk ligt dwars, omdat het beter vastgelegd wil zien dat de granaten van Europese makelij moeten zijn.
Borrell heeft de stand van zaken naar eigen zeggen besproken met de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba. Die sprak eerder deze week nog zijn frustratie uit over de tijd die het kost voor de EU om over de brug te komen.
Ook bij het zogeheten Ramstein-overleg vrijdag van de bondgenoten van Oekraïne heeft Borrell de tussenstand gemeld, zei hij. De EU zou bovendien inmiddels meer dan 16.000 Oekraïense militairen hebben opgeleid.
Tekort aan artilleriegranaten bij Oekraïens leger
Om zowel munitie als nieuwe soldaten zit Oekraïne dringend verlegen. Het komt met name artilleriegranaten tekort nu de oorlog in bijvoorbeeld Bachmoet in een uitputtingsslag is uitgemond.
Rusland maakt de laatste gebouwen die Oekraïne daar in handen heeft een voor een met de grond gelijk terwijl Oekraïense militairen zuinig moeten zijn met ieder salvo. Tegelijkertijd sprokkelt Oekraïne juist mensen, munitie en materieel om de tegenaanval te kunnen openen.
Hoeveel de Europese leveringen precies uitmaken in de oorlog is onduidelijk. Oekraïne vroeg begin dit jaar dringend om minstens 4 miljard aan munitie, maar die is duurder geworden.
De Oekraïense regering zegt dat de situatie in Bachmoet "gespannen maar onder controle" is. Russische troepen proberen de stad in het oosten van Oekraïne al maanden in te nemen en hebben er inmiddels grote delen van veroverd.
Onderminister Hanna Maljar (Defensie) gaf op Telegram een korte update, vlak voordat het Russische ministerie van Defensie verklaarde dat Russische troepen vechten in het westen van Bachmoet. Alleen dat deel van de stad is nog in handen van het Oekraïense leger, dat vooralsnog weigert het gebied te verlaten.
De stad ligt door de aanhoudende strijd in puin en is nu vrijwel verlaten, terwijl er voor de Russische invasie zo'n 80.000 mensen woonden. De Russische strijdkrachten willen vanuit Bachmoet verder oprukken in Oost-Oekraïne, iets wat het Oekraïense leger koste wat het kost wil voorkomen. Daarnaast heeft de stad door de lang aanhoudende en bloedige gevechten veel symbolische waarde gekregen.